Ракът на панкреаса е сред най-смъртоносните видове рак, като само девет процента от пациентите са оцелели през последните пет години. Основен принос за този процент е фактът, че появата на симптомите обикновено означава, че заболяването вече е в напреднала фаза. Но изследователи от Университета на Вашингтон са намерили едно невероятно точно и лесно решение.

Екипът е разработил приложение, наречено BiliScreen, което използва камерата на смартфон, за да измерва нивата на химически билирубин в бялото на очите ви. При рак на панкреаса нивата на билирубина започват да растат и в крайна сметка бялото на окото става жълто. Въпреки това, когато това пожълтяване започне да се забелязва, ракът вече е много развит. BiliScreen може да открие много ниски нива на билирубин и да предостави на потребителите възможност за ранна диагноза.

За да се вземе под внимание осветлението около потребителя, приложението може да използва специална кутия, която блокира околната светлина, или хартиени очила с цветни квадратчета върху рамката. BiliScreen дава около 90% точност, сравнен с най-точния кръвен тест.