Семейството на Пабло Ескобар определено не е от кротките. Според документи, предадени на Hollywood Reporter, Роберто де Хесус Ескобар Гавирия, брат на известния колумбийски наркобос Пабло Ескобар, е подал съдебен иск миналата година за нарушаване на авторски права. Искът е за 1 милиард щатски долара и, разбира се, е насочен срещу Netflix. Делото засяга известния сериал Narcos, който има за основа живота на Пабло Ескобар и който е неоспорим хит.

 Сцена от Narcos

„Ако не получим един милиард долара, ще се погрижим да закрием малкото им сериалче“, казва г-н Гавирия. Нападките му към Narcos включват обвинения за използването на името и личната история на Пабло Ескобар без позволение от страна на корпорацията Escobar Inc. Подробностите от съдебната битка, която е стартирала 2016 година, излизат наяве едва сега. Гавирия добавя, че не иска нито Netflix, нито друга филмова компания да заснема каквито и да е филми в Колумбия, свързани с него или брат му, без изричното разрешение на Escobar Inc. „Това би било опасно за тях, особено без нашата благословия. Това е моята държава“, заявява Гавирия.

Заплашителните реплики пред медиите звучат доста зловещо на фона на скорошното убийство на Карлос Муньос Портал, един от хората в екипа на Narcos, занимаващ се с подсигуряване на локации за снимки. Портал беше застрелян в колата си в Мексико, в един от крайните квартали, докато е разглеждал потенциално място за снимане. Когато е запитан за това, дали екипът на Netflix трябва да вземе някакви по-сериозни предпазни мерки, Гавирия отговаря: „Netflix трябва да осигури на хората си наемни убийци в ролята на бодигардове“.