Facebook иска да използваме мозъка си, за да си взаимодействаме с компютъра. По-конкретно, вместо да използваме нещо „примитивно“ като екран или контролер, компанията търси начини да ни позволи директно взаимодействие с нашите компютри или телефони само с помощта на ума ни. Реджина Дуган, ръководител на Building 8, говори за това от сцената на F8. "Какво ще стане, ако бихте могли да напишете нещо директно с мозъка си?", попита тя.

В демо видео Дуган даде пример как една жена в лаборатория в Станфордския университет е в състояние да въвежда осем думи в минута директно чрез мозъка си или по-точно - чрез мисълта си. Дуган казва, че ще можем да изпращаме текстови съобщения на приятели, без да използваме клавиатура. Тя продължи с това, че след няколко години екипът очаква да демонстрира система за „диктовка“ в реално време, която ще може да обработва по сто думи на минута. "Това е пет пъти по-бързо, отколкото можете да пишете на вашия смартфон", каза тя.

И това не е всичко. Дуган добави, че ще е възможно да "чуваме" човешка реч с помощта на кожата ни! Дуган показа друг видео пример за това, как една жена може да разбере какви точно обекти са на сензорния екран.

Разбира се, много от тези технологии са все още в ранна разработка и са на поне пет години от масово навлизане в живота на обикновения потребител. Но проектите, върху които работят от Facebook, красноречиво показват, че в бъдеще най-разпространеният начин за взаимодействие с компютър и смартфон няма да са нашите пръсти.

"Нашият свят е цифров и физически", казва Дуган. "Нашата цел е да създадем и доставим нова категория потребителски продукти, които са социални на първо място и са в голям мащаб", казва тя.

 

Тагове: