Китай иска да бъде световен лидер в почти всичко и това проличава от огромните усилия, които полагат правителството и хората в Поднебесната империя. Тя изгражда военни бази в средата на морето от нищо, огромни вятърни и соларни паркове, градове на бъдещето, нови технологии и т.н.

Сега азиатската супер сила е близо до нещо много голямо, за което се говори от години – тя е на път да изпревари САЩ в науката и технологиите (S & T). През 2014 г. няколко доклада посочваха, че разходите на Китай за S & T са увеличени драстично в сравнение с Япония, САЩ и Европейския съюз (ЕС). През 2008 г. Китай изпревари Япония, а през 2013 година тя надмина и ЕС. Със сегашния си курс Китай ще задмине и САЩ до 2019 г.

През 2000 г. Китай харчеше 12 процента от това, което харчи САЩ за S & T; а през 2015 г. Китай вече харчеше 75 процента от това, което харчи САЩ.

Биомедицинските изследвания са една от силните страни на Китай. Докато нов доклад на JCI Insight подчертава, че голямата част от финансирането на науката от правителството на САЩ е ударило рекордно ниски нива. През 1960 г. делът на федералното научно финансиране е около 70 на сто, през 2004 г. то спадна до 61 процента, през 2013 г. до 50 процента, а днес дори е малко под тази цифра.

Финансирането от частния сектор и филантропите се е увеличило значително през същия период от време, особено през последното десетилетие, но това не е достатъчно, за да запълни общия спад. С две думи правителството на САЩ явно все по-малко се интересува от наука, а Китай, от друга страна, се е втурнала напред към бъдещето в науката и технологиите.

През 2000 година Китай бе класирана на 14-о място в света по отношение на развитието на нови технологии. 15 години по-късно, през 2015-а, тя вече е четвърта в света

Науката и новите технологии са в основата на успеха на всяка държава и ако САЩ не промени политиката си спрямо този сектор, те със сигурност ще бъдат изместени от Китай, а и не само.

Тагове: