Вчера единият от създателите на OnePlus Карл Пей защити публично телефона OnePlus 5, след като в мрежата се появиха данни, че има измама с бенчмарк тестове. Оказва се, че телефонът изкуствено увеличава честотата на процесора, когато засече, че е отворен бенчмарк, за да "напомпа" резултатите. В Reddit Пей заяви, че чистият софтуер на OnePlus 5 само засилва производителността на Snapdragon 835 по същия начин, както това се случва при игра на тежки игри или изискващи много ресурси приложения. 

Пей изрично подчерта, че OnePlus 5 не сваля изкуствено резолюцията и не овърклоква 64-битовия процесор на Qualcomm, но просто работи на максималния си потенциал, защото това било това, което потребителите на бенчмаркове искали да видят. Мениджърът отрече слуховете, че това поведение на телефона се отчита само при тестовите бройки, изпратени на журналисти. Той увери, че всички модели OnePlus 5 работят със същия код, както и че бенчмарковете не измерват възможностите на телефона в реалния свят. 

Потребителите обаче не повярваха на обясненията на OnePlus. Към тях се присъедини и главният софтуерен инженер на Google Тим Мъри, който определи практиката като "безсмислена и глупава"

В поредица туитове Мъри осъди практиката да се "засича приложението и да се засилва честотата". Той обясни, че е говорил с редица Android производители и изрично им е казал да не го правят. Припомняме, че в подобен скандал преди години се забърка корейският гигант Samsung. 

Според Мъри, практиката да се засилва телефонът изкуствено води до прегряване и вреди на батерията, като я определи като "загуба на инженерно време".  

Изображение: TechAdvisor
 

Тагове: