Достатъчно е само да изпуснете телефона си в локва или пък зад борда на лодката, за да развалите перфектната си лятна ваканция. Но понякога дори не е необходимо да отивате далеч, за да се случи това; тоалетната или мивката могат да бъдат също толкова коварни. И тогава наистина ще ви се прииска да живеем в свят, в който всички смартфони са напълно водоустойчиви. Добрата новина е, че в наши дни много от тях наистина са такива. Лошата - че вероятно не са толкова водоустойчиви, колкото би ви се искало. В следващите редове ще се научим да тълкуваме IP рейтингите, за да разберете колко вода може да издържи вашето устройство. Краткият отговор е - най-добре е да пазите скъпата си мобилна слушалка максимално суха при всички обстоятелства. За дългия четете по-надолу.

Вече е често срещано явление производителите на смартфони, смарт часовници и други устройства да твърдят, че техните продукти са водоустойчиви. Но какво в действителност означава стандартът IP, който се използва от Apple, Sony, Samsung и останалите технологични компании, за да докажат, че техните джаджи не се страхуват от намокряне? Днес практически всеки един мобилен телефон, таблет, умен часовник и дори безжични високоговорители имат някаква степен на защита от вода. Или, казано накратко, степен на водорезистентност. Какво обаче всъщност значи това? Може ли да се ползват те в басейн или дори под душа? А трябва ли да се плашим от силния летен дъжд?

Значение на рейтингите

Ако вашето електронно устройство твърди официално, че е водоустойчиво, то със сигурност идва с т.нар. IP рейтинг, ясно обозначен на кутията и в ръководството. Същият този рейтинг е едно от най-недоразбраните и изопачени неща в света на мобилните джаджи. Първото нещо, за което трябва да погледнете, е IP рейтингът на вашето устройство. Този IP (съкращение от International protection, а понякога неофициално наричан още Ingress protetion) представлява цифров рейтинг или код, който обикновено се съкращава с буквите IP, следвани от една или две цифри. Той не се отнася само до телефони, а покрива огромен набор от устройства, като се започне от контактите в дома, та чак до уличното осветление.

IP кодовете се определят от Международната електротехническа комисия (International Electrotechnical Commision, или IEC) - базиран в Швейцария международен регулатор. Според самата организация тези кодове се измислят с цел “да определят степента на защита на електронни устройства“. На практика всичко опира до това, какви вредни вещества отвън могат да се държат далеч от вътрешността на устройството. Често срещани IP кодове, когато говорим за смартфони от висок клас, рекламирани като водоустойчиви през 2018 г., са IP67 и IP68. Устройства като iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, Sony Xperia XZ1 и дори Apple Watch 3 се представят като водоустойчиви, но те невинаги имат един и същ IP рейтинг. При iPhone X и iPhone 8 например ще видите обозначението IP67, докато при Samsung Galaxy S8, Galaxy Note8 и Sony Xperia XZ Premium е покрит стандартът IP68.

Кодовете се произнасят поотделно, а не като едно число – „шест седем“ и „шест осем“, а не „шестдесет и седем“ и „шестдесет и осем“.

Разкодиране на устойчивостта

Първата цифра може да варира от 0 до 6 и показва от частици с какъв размер е защитено вашето устройство – 0 е никаква, а 6 пълна защита. По този начин можете да разберете дали е добра идея да оставите смартфона си в пясъка, докато си почивате на някой плаж, или пък в работилницата, където работите с режещи уреди. Това е важно, защото под капака на апарата има множество фини механизми като лещите на камерата например, които могат лесно да се повредят дори и дребни частици. В момента можете да намерите устройства, които са класифицирани с 5, което означава почти пълна защита и 6 – пълна защита. Нещо повече, дори при тази защита слушалките на телефоните са намагнетизирани и привличат метал, който на свой ред съсипва иначе водоустойчивите микрофони. Така че, да – инциденти винаги могат да се случат.

Ето какво точно означава първата цифра:

1. Няма специална защита.

2. Защита за голяма част от корпуса (но няма защита от умишлен достъп) от твърди предмети с диаметър по-голям от 50 мм.

3. Защита срещу пръсти или други предмети с дължина не по-голяма от 80 мм и диаметър 12 мм.

4. Защита срещу отваряне чрез инструменти, жици и т.н. с диаметър 2,5 мм или повече.

5. Защита срещу твърди тела, по-големи от 1 мм (напр. фини инструменти/малки предмети и др.).

6. Защитен от прах, който може да навреди на оборудването.

7. Изцяло не пропуска прах.

Втората цифра от стандарта IP показва степента на водоустойчивост на вашето устройство и може да варира от 0 до 8. Тук скалата покрива всякакви взаимодействия с течността - от капеща вода през пръскане, струя, силна струя, чак до пълно потапяне. Почти всяко мобилно устройство покрива стандарта IP по отношение на водоустойчивост, като има рейтинг от поне 3 или 4. Това означава, че смартфонът е защитен от напръскване с вода и ви гарантира, че няма да се повреди, ако го ползвате на слаб дъжд например. Имайте предвид, че време от типа на „10 минути“ или „поне 3 минути“ не означава непременно, че телефонът ще протече на 11-ата минута например, а просто, че изпитанието е продължило толкова.

Колкото по-надълбоко отива телефонът, толкова по-голямо е налягането върху него. На всеки 10.3 метра под вода то се увеличава с една атмосфера, а с това нараства и вероятността тази вода да проникне вътре и да повреди нещо.

Ето какво точно означава втората цифра:

1. Няма защита.

2. Защита срещу кондензация.

3. Защита срещу капчици вода, падаща по вертикала. Продължителност на теста 10 минути.

4. Защитена срещу пръскане до 60° от вертикала. Продължителност на теста 10 минути.

5. Защитена срещу пръски от всички посоки. Продължителност на теста 15 минути.

6. Защита срещу водни струи с ниско налягане (всички посоки) за поне 3 минути.

7. Защита от потапяне във вода на дълбочина до 1 метър в продължение на 30 минути.

8. Защита от продължително потапяне във вода на дълбочина повече от 1.5 метра.

9. Защитени срещу продължителни ефекти на потапяне под налягане.

В някои случаи, ако обектът има само единия вид защита, се използва буквата X, за да замести другия вид. Например IPX4 означава, че липсва защита от твърди частици, а степента на влагоустойчивост е 4. Или друг пример – IP5X означава, че има степен 5 на защита от проникване на твърди частици и липсва напълно влагозащита. Важно е да се знае обаче, че Х не означава непременно "пълна липса"; възможно е просто да не е проведен тест в конкретни изпитателни условия.

Освен това могат да бъдат въведени и допълнителни означения за конкретни случаи и условия:

F Устойчив на масла.

H Устройство за високо напрежение.

M Устройството се движи по време на тест за вода.

S Устройството стои неподвижно по време на теста за водата.

W Метеорологични условия.

IP рейтингът при течностите не е кумулативен, т.е. апарат с рейтинг 7 не е непременно тестван за условията по рейтинг 5. Това е така, защото самите тестове са доста различни: обливането на телефон със силна струя вода причинява доста различен стрес в сравнение с това просто да го потопите в плитка вода. Ако даден модел е тестван както за изпръскване, така и за потапяне, ще видите и двете неща означени в рейтинга, както е при Sony Xperia XZ2 Compact.

И все пак мога ли да плувам с телефона си?

Без значение обаче колко висок е рейтингът, винаги има доста причини, поради които да държите телефона си далеч от водата. Нека да стане ясно: рейтингът на Международната електротехническа комисия е строго ограничен за прясна вода. Това означава, че не гарантира защита от потапяне в други течности - бира, кафе, солена вода и сода, за да назовем само няколко. Така че, ако разлеете половин литър от любимата си бира на телефон с IP67 или IP68 и бързо го избършете, той трябва да е добре, макар и малко вмирисан и лепкава. Но ако го оставите да преседи за продължителен период от време, може да се развали... завинаги.

Със сигурност няма да го препоръчаме. Когато IEC тества даден смартфон, това се прави при лабораторни условия, когато слушалката е в режим на готовност, а не в плувен басейн, пълен с различни химикали, използвани за почистване на водата. Същото важи и за океана. Морската вода е доволно пълна със сол, а това е минерал, за който производителите на смартфони не тестват апаратите си, когато устройството се изпитва за IP рейтинг, така че бихме могли също така да предложим да държите мобилната си джаджа далеч от океана. Ако тя все пак се потопи, незабавно я облейте обилно с прясна вода и подсушете.

През 2015 г. Sony публикува рекламни снимки, показващи нов IP68-сертифициран телефон Xperia, който се използва за снимане под вода. По-късно компанията скандално промени позицията си, като инструктира купувачите да не използват устройството под вода. "Не забравяйте да не използвате устройството под водата", се казва в изявление, публикувано от Sony за клиентите. "IP рейтингът на вашето устройство е постигнат в лабораторни условия в режим на готовност, така че не трябва да използвате устройството под вода", добавя гигантът.

Винаги си струва да проверите документацията и уебсайта на производителя, за да видите какви, ако има такива, са изключенията от рейтинга, който е присъден. Apple например има някои строги уговорки за водната устойчивост на Apple Watch. На своя уеб сайт тя пише:

"Потапянето на вашия Apple Watch не се препоръчва. Водоустойчивостта не е постоянно условие и вашият Apple Watch не може да бъде проверен или херметизиран отново за водоустойчивост."

Полезни съвети

Следва да се избягват неща като:

Не изпускайте вашия Apple Watch и не го подлагайте на други въздействия.

Потапяне на вашия Apple Watch във вода за дълги периоди от време.

Плуване или къпане с Apple Watch.

Излагането на вашия Apple Watch на вода под налягане или вода с висока скорост, например душ, водни ски, уейкборд, сърф и т.н.

Не носете Apple Watch в сауна или парна баня.

Дори и да има IP рейтинг, практически нито един производител няма да уважи гаранцията за потопен във вода телефон. А как се разбира? Много просто – на дъното на апарата има миниатюрни стикери, които променят цвета си на лилав при намокряне. Солта е истински тих убиец на техника и корозивните процеси се развиват бавно, но сигурно, дори в момента да няма пряка индикация, че нещо се е променило.

Звучи разумно и най-вероятно има сериозна причина за всички тези предупреждения. С течение на времето телефонът може да бъде ударен или изпуснат, както и изложен на различни температури. Всички тези външни влияния могат да навредят на корпуса и да намалят IP рейтинга. Затова бъдете винаги внимателни, за да се радвате на вашата нова и лъскава джаджа достатъчно дълго време.