През годините на Valve нееднократно им се налагаше да правят корекции в софтуера на системата им за виртуална реалност SteamVR. Нормално – всяка нова технология неизменно търпи промени с времето – било то за отстраняване на възникнали грешки, било заради логичния процес на непрекъснатото ѝ развитие.

Една от последните поправки обаче успя да хване компанията напълно неподготвена и изненада дори най-заклетите скептици, съмняващи се в тоталното превъзходство на геймърите пред останалите представители на човешката раса.

Шегата настрана, неотдавна Valve пуснаха специален ъпдейт за SteamVR, който повишава предварително фиксирания теоретичен лимит за скоростта, с която човешко същество може да борави с гейм контролер.

Причината е едно от най-новите (и изключително успешни) VR заглавия, наречено Beat Saber. То е дело на малкото чешко студио за разработка Beat Games и представлява привидно доста простичко забавление. Целта в него е с помощта на двойка лазерни „мечове“ да разсечете колкото може по-бързо групи от цветни блокове, които летят към вас в ритъма на вдъхновяваща музика.

За огромно изумление на експертите от Valve се оказва, че времената за реакция, която демонстрират някои от най-добрите Beat Saber играчи, сериозно надхвърля заложените в системата предели за скоростта, с която тя отчита движенията на двата VR контролера.

“Една от вътрешните проверки, които системата прави, е свързана с това, колко бързо някой може да извърти китката си“, обяснява Бен Джаксън, който ръководи един от екипите за разработка на SteamVR във Valve. „Оказва се, че правилно мотивирано човешко същество, използващо достатъчно лек контролер, може да постигне скорости, много по-високи, отколкото сме смятали за възможни.“

В случая заложеният теоретичен предел на системата, фиксиран на цели 3600 градуса в секунда, се оказва недостатъчен, за да отчете правилно движенията на определени супер геймъри.

Просто за сравнение 3600 градуса в секунда представлява пълно завъртане на ръката ви от дланта нагоре до дланта надолу за едва 50 милисекунди (0.05 секунди)!!! Това са точно четири размаха на крилата на летящо колибри и по-малко от половината на средно примигване на окото!

Ако се съди по статистиката на Beat Saber, подобни скорости на реакция са не просто възможни, а задължителни, за да може контролерите да реагират достатъчно бързо и да срежат летящите блокове в играта в унисон с ритъма на някои от най-трудните песни в нея.

Отделно се е наложило и нанасянето на допълнителни корекции във вътрешната система за проследяване позицията на VR контролерите в пространството, понеже част от играчите явно намират зададените предварително параметри (100 пъти в секунда) за „бавни“.

Случаят с Beat Saber е уникален от две гледни точки. От една страна, той показва, че степента на т.нар. hand – eye координация на един геймър никога не бива да се подценява. От друга, е ярка демонстрация на това, колко много имаме още да учим по отношение на виртуалната реалност и многобройните нюанси на взаимодействието ѝ с човешкото същество на ниво интерфейс.

Как да направите сайта си по-сигурен и надежден?

---

За „David Bowie Is?”, музикалните приложения и защо не трябва да използваш телефона си единствено за „Facebook” браузинг

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24

Тагове: