Мръсният въздух е истински бич за модерния свят. Едва ли има някой, който да се съмнява в това, че замърсяването на въздуха и околната среда е може би проблем номер едно в световен мащаб. Причина не само за болести, но и за истински природни катаклизми, които наблюдаваме всеки ден.

Големите градове по света, дори и в България от години насам страдат от една фатална болест – задушаване. Смогът, създаван от автомобили, производствени процеси, твърди горива и всякакви отровни газове, уврежда не само околната среда – той е причина за смъртта на милиони хора всяка година. Затова учените от десетилетия насам се стараят да предлагат нови и нови методи за пречистване, използвайки най-модерни технологии, обещаващи да сложат край на замърсяването на въздуха.

Следващите 10 интересни проекта наистина могат да повлияят положително върху този проблем. Надяваме се.

Friends of the Earth: тест на въздуха по всяко време

Да започнем отначало. Как можем да разберем колко замърсен е въздухът, който дишаме, и дали се нуждае от пречистване? Един от най-добрите начини това да стане е… да сме образовани и запознати с проблема. Научаването на хората за важността на това, колко чист въздух дишат и как да определят бързо качеството на въздуха, където живеят, със сигурност ще позволи проблемите със замърсяването да бъдат преодолени по-бързо.

Организацията Friends of the Earth, базирана във Великобритания, предлага евтин метод за обучение и анализ на гражданите, предлагайки специални комплекти за тест на въздуха в техния квартал. Те включват стъклена тръбичка за мониторинг и ръководство за употреба, което показва как и къде тя да бъде монтирана, колко време да се използва и в крайна сметка къде да бъде изпратена за анализ. Организацията има за грижа да поеме тестовете на въздуха от дадения регион и да върне обратно резултатите до изпращача. По този начин бързо може да се създаде карта на различните жилищни региони и степента на замърсяване на въздуха там.

Сензори за качеството на въздуха се произвеждат и разполагат и в някои големи индийски градове. Правителството там има програма, според която след разполагане на такива сензори из цялата държава ще предложи много по-добър мониторинг, а след това и по-целенасочени действия за намаляване на замърсяванията. Нови високотехнологични сензори, които се тестват в момента, ще бъдат сертифицирани през септември, а до края на годината цялата система за мониторинг ще заработи.

Подобно нещо се планира и в Чехия. Предстои и инсталирането на хай тек сензори в уличното осветление, които ще предлагат измерване в реално време и ще показват кои са най-застрашените градски зони.

AIR-INK – печатайте с мастило, създадено от… замърсен въздух!

Някои от най-интересните проекти, свързани с борбата със замърсения въздух, търсят начини хитроумно да извличат и използват замърсителите от атмосферата, така че после да бъдат използвани. Такъв е и проектът AIR-INK, чийто технологичен процес позволява въглеродните замърсявания в атмосферата да се извличат и от тях да се произвежда… мастило за печат!

Технологията е създадена от Graviki Labs и е финансирана в Kickstarter. Крайните потребители просто ще трябва да свързват тяхното KAALINK устройство към… ауспуха на автомобила си и само след 45 минути шофиране ще разполагат с 1 течна унция мастило. Прихванатите и отделени замърсители засега трябва да се пречистват в лаборатория, за да могат да се използват във вашия принтер, но идеята е това постепенно да стане домашен процес.

Скъпоценни камъни от смог?

Още по-смела идея дори от тази с мастилото. Какво ще кажете за кула, която смуче мръсния въздух и не само го пречиства, но създава красиви камъни от замърсителите в него? Звучи доста интересно.

Тя се нарича Smog-Free Tower и представлява нещо като огромна пасивна „прахосмукачка“, която всмуква въздуха чрез физичен процес (без помпа) и кондензира праховите и други частици от него до… скъпоценни камъчета. Идеята принадлежи на холандския дизайнер Дан Розегарде, като използва относително малко (зелена) енергия. Кулата отделя положително заредени йони във въздуха около нея, които полепват върху праховите частици, а след това отрицателно заредените йони в самата кула привличат положителните навътре, увличайки праха с тях. Разбира се, тя все още не може да прави диаманти, но съдейки по интереса на инвеститори, особено от Китай, идеята има бъдеще.

Най-големият освежител на въздуха в света – пречистваща кула

Разбира се, той се строи в момента в Китай. Работата над уникалното съоръжение започна още през януари тази година в Ксиан. Масивната структура е с височина близо 100 метра и може да повиши значително качеството на въздуха наоколо – в радиус от поне 10 квадратни километра.

Кулата освежител е част от проекта на китайското правителство за борба срещу замърсяването на атмосферата в държавата. А до края на годината ще стане ясно колко ефективен ще бъде пречистващият въздуха гигант. При достатъчно добри резултати строенето на подобни структури ще продължи с още по-бързи темпове.

Пречистващи прахосмукачки

Идея за всмукване на въздуха с огромни прахосмукачки и пречистването му е доста стара. Какво ще кажете, ако разположите такова съоръжение на върха на вашата сграда, като то непрекъснато всмуква и пречиства въздуха? В тази насока работи отдавна холандската компания за нови технологии Evinity Group. През 2016 година те представиха дебютния си проект – огромна индустриална „прахосмукачка“, която може да премахва замърсяващите частици от въздуха, който е засмукала.

Ултрафилтрите ѝ задържат фините и ултрафини частици, които са един от най-големите виновници за причиняване на различни видове рак според Световната здравна организация.

Според изобретателите тяхната прахосмукачка може да отстрани до 100% от фините частици и до 95% от ултрафините в радиус от цели 300 метра! А ако разполагаме с такива на всяка по-голяма сграда?

CityTree

Градските зони са най-засегнати от замърсявания на въздуха, което е разбираемо. Липсата на достатъчно зелени зони означава, че съществуват недостатъчно добри условия за пречистване на въздуха от въглероден диоксид.

Немската стартъп компания Green City Solutions предлага интересен и „зелен“ начин за пречистване в градски условия. Техният вертикален „билборд“ може да бъде разполаган на различни места, като е буквално „натъпкан“ с полезни за въздуха мъхове и лишеи. Благодарение на тези интензивно „работещи“ организми, всеки билборд може теоретично да абсорбира до 240 тона въглероден диоксид за година! Което се равнява на цели 275 дървета. Погледнато откъм финансова посока, както и чисто като площ (275 дървета са мини горичка), идеята звучи повече от добре.

Водородно гориво, произвеждано от въздуха

Още една идея за събиране на вредни вещества от атмосферата и създаването от тях на нещо полезно. Благодарение на технология, разработвана от екип в университета в Антверпен, още през май тази година учените съобщиха за действащ нов метод, който позволява не само въздухът да се пречиства, но от отделените вещества да се създава водородно гориво.

Учените са създали устройство, съдържащо нов тип тънка мембрана. От една страна, тя може да пречиства въздуха, но, от друга, чрез специален процес се отделя водород директно от замърсителите. След това този водород може да се използва за напълно екологично гориво.

Захранването на устройството с електричество е поверено на слънчеви панели. Така целият процес е напълно „зелен“ и обещава чудесни крайни резултати.

Китайските вертикални гори

Както всички знаем, Китай е може би една от най-замърсените държави в света заради нейната свръхинтензивна промишлена дейност и огромното население. Най-сериозните замърсявания на въздуха са именно там. Но през последните няколко години правителството на азиатската държава е задействало редица инициативи за борба с това явление, като крайната цел е въздухът да бъде пречистен.

Един от най-известните проекти е Nanjing Vertical Forest, който ще се прилага в провинция Джангсу. Не че идеята е много нова, просто приложението ѝ, ако бъде следвано, ще има чудесен ефект. Жилищните сгради трябва да бъдат проектирани и оборудвани така, че да представляват нещо като вертикални горски масиви – изобилстващи от дървета и храсти. Само за региона, в който проектът стартира първоначално, се предвижда да бъдат засадени и отглеждани повече от 3000 различни дървета и храсти, които да абсорбират по 25 тона въглероден диоксид и да отделят толкова много кислород, че да пречистват въздуха в околността. Екологичният проект в момента е в действие и до няколко месеца ще бъде приключен и реализиран. А резултатите със сигурност ще са положителни.

Антисмогови оръдия

Идеята за тях може би изглежда забавна и весела, може би дори заимствана от големите машини за сняг, натрупващи изкуствени снежинки по пистите, но този метод за пречистване на градските зони, замърсени със смог, се изпробва в района на Делхи, Индия.

Още през миналата година опасните нива на замърсяване на въздуха в Ананд Вихар, Делхи, са били намалени чрез такива мобилни оръдия за разпръскване на водни изпарения във въздуха, които абсорбират замърсителите и падат на земята като дъжд. Макар че към момента този метод не може да премахне всички замърсители, това е една добра краткосрочна стратегия за ефективно пречистване на въздуха в дните с тежък смог – когато липсва вятър или дъжд, който да отстрани опасните за хората вещества от атмосферата.

Google Earth и мръсният въздух

Дори технологични компании като Google могат да окажат съществена и неочаквана помощ в тази област. Безплатната масова услуга Google Street View разчита на огромен брой автомобили, обикалящи непрекъснато в различни точки по света и заснемащи всичко около тях. А защо те да не бъдат използвани и за мониторинг на въздуха?

Нещо такова се тества в момента в района на Оукланд, Нова Зеландия. В проект, стартиран още през 2015 година, колите на Google са снабдени и с мини лаборатории, взимащи проби от въздуха, които след това се анализират в реално време. По този начин се получава една доста добра картина на замърсяванията в градски условия. А разполагайки с такава информация, инженери от други компании могат да насочат усилията и разработките си към нови технологии и инициативи за пречистване на въздуха. И да ги стартират точно там, където това е най-наложително към момента.

Социални, икономически, политически варианти

Не съвсем технологичните варианти включват допълнителни мерки за намаляване на замърсяванията във въздуха. Тук можем да отбележим страхотни инициативи, като забрана на петролните горива, безплатен транспорт и масово преминаване към електрически транспортни средства в близките десетилетия.

Премахването на замърсителите от въздуха е чудесно решение, но с краткосрочен ефект. Ако големите замърсители на атмосферата като автомобилите продължат да бълват отровни газове със същите темпове, то пречистването ще е все по-неефективно.

Затова един от най-добрите начини за постигане на екологичен тотален ефект според много държави, включително Великобритания, е… забраната на всички петролни (бензин и дизелови) горива!

Според плановете на островната държава до 2040 година всички превозни средства, вървящи на петролни горива, ще спрат да се движат по пътищата ѝ. Така не само ще се даде повече шанс на електромобилите, но и положителният ефект над атмосферата би трябвало да е значителен.

Водещата европейска държава Германия отдавна търси начини да се справи с мръсния въздух. Затова в момента правителството обмисля идеята да направи обществения транспорт напълно безплатен и така да мотивира гражданите да го използват масово и да се откажат от колите си поне в града. Идеята е обявена през февруари, а изпълнителните органи имат време до края на годината да задвижат и реализират процеса. Но ако се използват „зелени“ превозни средства, като метро, електрически двигатели и т.н., качеството на атмосферният въздух би трябвало значително да се повиши, след като милиони автомобили по-малко ще се движат из градските улици.