Върховният административен съд (ВАС) постанови, че мобилното приложение на услугата за споделени пътувания Uber трябва незабавно да спре работа, съобщи "Капитал". През юли Uber България беше глобена от КЗК (Комисията за защита на конкуренцията) заради нарушение по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от страна на Uber B.V. и Rasier Opеrаtions B.V. (холандските дружества, които предлагат услугата UberX у нас и осигуряват поддръжката на мобилното приложение) и наложи на всяко от дружествата по две имуществени санкции по 50 000 лева. Общата санкция е 200 хил. лева.

Според КЗК Uber заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на пазара. Въпреки че КЗК искаше Uber България да прекрати незабавно работа, ВАС постанови да бъде спряно само мобилното приложение.

Решението на съда е от 23 септември, показва сайтът на ВАС. То трябва да влезе в сила след уведомяването на страните. Но решението на съда не засяга жалбата на компанията по съществото на спора.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов коментира пред "Капитал", че решението на ВАС означава, че от Uber трябва да спрат да работят по досегашния начин и да се приведат в съответствие с българското законодателство за таксиметрови услуги - да плащат данъци тук, да боядисат автомобилите си в жълт цвят, да направят застраховки на шофьора и пътниците, да обявяват тарифи и т.н.

Uber България все още не са коментирали решението на ВАС за спиране на мобилното приложение.

 

Прочетете още: Uber ще стартира платформа за онлайн пазаруване и доставки

Тагове: