Късно снощи в Лос Анджелис се проведе тазгодишното издание на The Game Awards - един от най-популярните форуми за гейминг, където среща си дават издатели, разработчици, журналисти и фенове. Както обикновено на сцената излязоха дузина известни имена, които спечелиха заслужени награди за игрите си, пуснати през 2017 г. Компания им правиха и дузина други, които пък анонсираха нови игри, насрочени за 2018 г., че и по-късно.

Но нека най-напред отчетем наградените

Без особена изненада The Legend of Zelda: Breath of the Wild си тръгна с най-престижния приз за "Игра на годината", побеждавайки в категория с конкуренти като Mario Odyssey, Persona 5, Horizon: Zero Dawn и доста неуместно включената PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Дръзките промени в дълголетната формула на поредицата на Nintendo ѝ донесе и отличието за Best Game Direction.

За най-добра сюжетна линия бе избрана историята на инди проекта What Remains of Edith Finch, докато Cuphead се окичи с награда за арт стил. Екшън платформърът, наподобяващ едновремешно анимационно филмче, стана и инди игра на годината. NieR: Automata и Hellblade: Senua’s Sacrifice отнесоха призове съответно за най-добра музика и най-добър аудио дизайн. Играта на Ninja Theory бе отличена и за широкото си влияние и темата за психическите заболявания в категорията Games for Impact.

Пъзелът Monument Valley 2 получи приз за "Мобилна игра на годината", докато римейкът Metroid: Samus Returns заслужено взе "Най-добра портативна игра".

Алтернативната история в Wolfenstein II: The New Colossus се превърна в основа за най-добра екшън игра, докато Persona 5 скри топката на западните си конкуренти в категорията "Най-добра ролева игра".

Успехите на Nintendo продължиха с победи в категориите "Най-добра стратегия" (Mario + Rabbids Kingdom Battle) и "Най-добра семейна игра" (Super Mario Odyssey).

Forza Motorsport 7 с мръсна газ отнесе признанието за "Най-добра спортна игра", а The Last of Us Part II бе обявена за най-очакваното предстоящо заглавие.

И така си идваме на темата

А именно новите игри. Да вземем например току-що анонсираната World War Z. Тя изглежда базирана повече на филма, отколкото на книгата. Зомби тематиката очевидно не престава да бъде интересна, така че зависи от студиото Saber Interactive да ни заинтригува. Играта се прави за PC, PS4 и Xbox One.

Създателите на инди хита Job Simulator пък правят Vacation Simulator. Изглежда ни очаква още едно подобно шантаво приключение, този път изцяло за виртуална реалност. Играта излиза за трите главни VR шлема през 2018 г.

From Software загатна нещичко за новата си игра, но да бъдем реалисти - със същия успех можеха просто да сложат логото на студиото за 30 секунди на черен фон и пак щяхме да знаем толкова. Единствената разлика е загадъчното послание Shadows Die Twice. Ако трябва да гадая, мисля си, че ще умра повече от два пъти в тази игра.

Създателите на Firewatch обявиха нова игра, в която ще изследваме древноегипетски гробници и храмове. Тя се нарича Into The Valley of Gods и този път имате реален спътник, който ще се движи с вас, а не само глас. Into The Valley of Gods ще излезе чак през 2019 г.

Приятна изненада за феновете на Breath of the Wild - вторият експанжън за играта е наличен още сега. Ако смятате, че светът на Hyrule вече не крие тайни за вас, то ето един добър повод да се върнете към него.

Soul Calibur VI ще се появи през 2018 г. Тя има мечове и битки, какво повече може да искате? Ако не сте се запалили досега по поредицата, може би това е добър начин да го направите. Платформите са PS4, Xbox One и РС.

Може би най-интересният анонс от вечерта бе предстоящата поява на Bayonetta 3, разработена ексклузивно за Switch. С това добрите отношения между Platinum Games и Nintendo продължават. Играта още няма дата на излизане, но на 16 февруари 2018 г. за същата конзола ще видим колекция от първите две части на хак-енд-слаш поредицата.

Death Stranding продължава да е все така мистериозна, но ако екстравагантният коктейл от невидими чудовища, разпадащи се тела и всякакви научнофантастични и хорър елементи ви допада, ето още един продължителен поглед към играта на Хидео Коджима. Дали това ще е добра или изобщо завършена игра, е друг въпрос...

Witchfire е нова игра от студиото The Astronauts, което направи преди това The Vanishing of Ethan Carter. Играта обаче е екшън, който прилича повече на предишното творение на основната част от екипа - шутъра Bulletstorm. Потвърдените платформи са РС и PS4.

Откакто бе анонсирано, от кооп приключението тип "Бягство от затвора", A Way Out не е показвано много. Ето ви малко повече за играта на фона на ентусиазирания коментар на нейния главен дизайнер Йозеф Фарес.

Да не пропускаме и новата пустинна карта в онлайн шутъра Playerunknown’s Battlegrounds, която дебютира по време на шоуто. Премиерата на версия 1.0 на играта за РС ще стане на 20 декември, а за Xbox One я очакваме в началото на 2018 г.

И няколко други нещица: странната VR игра Accounting+ излиза за PSVR на 19 декември, а сървайвъл играта Fade Into Silence на THQ Nordic ще влезе в Steam early access от 14 декември. Fortnite: Battle Royale пък получава режим 50 срещу 50, а PS4 ексклузивът Dreams на MediaMolecule получи нов трейлър.

Тагове: