Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Българската телекомуникационна компания (БТК), позната с търговското си име "Виваком", заради нелоялна конкуренция при предлагане на таблети на цени, значително под пазарните. Глобата е в размер на 811 879 лв., или 0,1% от общия оборот на дружеството за 2013 г.

Според КЗК компанията е нарушила чл. 36, ал. 2 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) с предлагането на таблети на привидна цена в добавка към услугата „Достъп до интернет”. 

Производството е образувано по искане на членовете на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) „ТВ Клуб 2000” - „Мултимедиа БГ” ЕООД и „Кабел-Сат Запад” ООД и на „Вирджиния - Ер Ен” ЕООД.

В хода на проучването КЗК установила, че в периода януари - юли 2014 г. БТК е предлагала на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове „Traffic Unlimited + - S, М, L, XL”, да закупят определени модели таблети: Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+ , Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и др. Посочените устройства се предлагали на цени, значително под пазарните при сключване на 12- и на 24-месечен договор за предоставяне на достъп до интернет както при опция на еднократно плащане, така и при покупка на лизинг.

Това според КЗК представлява предлагане на забранена добавка съгласно ЗЗК, което е от естество да увреди конкурентната среда.

От Виваком заявиха, че не са съгласни с взетото решение и че ще го обжалват. 

"Решението на КЗК лишава българските потребители от достъп до таблети на достъпни цени. Забранява се едно от най-големите предимства на пакетното предлагане на услуги – комбиниране на устройства с абонаментен план на изгодна цена. Това е обичайна и установена от години практика както в България, така и в страните от ЕС. Неясно остава и отражението върху другите мобилни оператори в страната – по логиката на Комисията те също ще трябва да променят своята търговска политика. От взетото от КЗК решение полза няма да имат нито крайните потребители, които ще трябва да плащат повече, нито самият бизнес в лицето на мобилните оператори.

В много държави от Европейския съюз може да се купи таблет или телефон само за едно евро, ако е комбиниран с мобилен план или мобилен интернет. КЗК се изправя срещу начина на функциониране на пазара и европейската практика, които са в полза на потребителите. В рамките на закона VIVACOM е давала възможност на потребителите да комбинират таблет или телефон на достъпна цена с подходящ тарифен план, като спестяват пари. Компанията желае да продължи тази практика, която намира за позитивна и клиентски ориентирана", категорични са от Виваком. 

Прочетете: КЗК разследва смяна на контрола върху Виваком

Тагове: