Забелязали ли сте, че напоследък липсват атаки на хактивисти, които използват компютърните мрежи, за да промотират политически виждания? Не сте единствените. X-Force на IBM публикува данни, които показват, че активистките атаки са се понижили с 95% от 2015 г., като са спаднали от пикови 35 известни инцидента до само два през 2018 г. През първите няколко месеца на 2019 г. няма нито един такъв случай. Специалистите по киберсигурност приписват това на падението на движението на Анонимните и постоянните усилия от страна на правоприлагащите органи.

Някога колективът Anonymous беше отговорен за 45% от тези атаки, но групата започна да се разпада през 2016 г., след като трябваше да се бори с "фалшивите Анонимни", които прикрепиха личните си хакерски атаки към дейността на групата. Някои страни също така се опитаха да прехвърлят вината върху Анонимните за техните собствени кампании, като руските хакове, насочени срещу критиците на допинг скандалите в страната. Колкото повече Анонимните се опитваха да изгонят натрапниците, толкова повече се разцепваха останалите членове.

Виж още: Голяма победа на Linux срещу Windows в Южна Корея

Междувременно правоприлагащите органи успяха да заловят някои от извършителите. От 2011 г. насам в САЩ, Великобритания и Турция е имало поне 62 ареста, съобщава IBM, а реалният брой вероятно ще бъде по-висок. Изтъкнати хактивисти като Sabu от групата LulzSec също се превърнаха в информатори и излязоха чисти, но подрониха групата отвътре.

IBM предупреди, че това не означава непременно край на активисткия подход при хакерите. Това е по-вероятно "затишие", предупреждава компанията. Политическите обстоятелства и реорганизацията могат бързо да доведат до възраждане на движенията. Има и намеци, че някои скорошни атаки може да се квалифицират като хактивизъм като кампанията срещу правителството на Еквадор след ареста на Джулиан Асанж. Хактивистите са пряко свързани с платформи като WikiLeaks, където често се публикуват информации, които компрометират действията на множество правителства. Каквото и да мислите за мотивите зад тези атаки, логично е да се заключи, че екипите за киберсигурност ще искат да останат нащрек.