Изкуството да блъфираш на хазартни игри е толкова дълго разпространено, колкото самите игри. Докато има пари да се правят залагания върху несигурните резултати от тези събития, залагащите използват математиката, за да получат предимство пред съперника. А когато игрите се преместват от букмейкъри и казината в цифровата сфера, комарджиите започват да използват модерни компютърни техники, особено изкуствен интелект и машинно обучение, за да увеличат шансовете си за победа.

Но този феномен работи и в двете посоки, тъй като изследователите работят за проектиране на изкуствени интелекти, способни да бият професионалните играчи в собствената им игра.

Скоростта, с която машинните системи за изкуствен интелект са наваксали и изпреварили уменията на своите човешки опоненти се ускори с плашещи темпове през последните няколко години. Watson на IBM печели убедително срещу майсторския клас на играчите на Jeopardy през 2011 г. AlphaGo, от подразделението на Google DeepMind, победи европейския шампион по Go преди по-малко от три години, през 2016 г., а година по-късно и направи 60-0 в онлайн мачове срещу някои от най-добрите играчи на планетата.

А сега нова AI система, изработена от университета "Карнеги Мелън", успя да разбие четирима професионални играчи на покер.

В продължение на цели 20 дни Джейсън Лес, Донг Ким, Даниел Макъли и Джими Чоу играят над 120 000 раздавания на Texas Hold'em срещу изкуствения интелект. Резултатът: в крайна сметка те губят повече от 1.7 милиона долара.

Експерти считат, че е въпрос само на време тази технология да еволюира и да стане толкова съвършенна, че да прави прогнози в реално време за резултати от спортни срещи с изключително висок процент на вероятност.

С толкова много данни, които са свободно достъпни, не е изненадващо, че редица предприемчиви екипи вече използват възможностите на AI за извършване на привидно невъзможни подвизи на предсказуеми спортни анализи. Британската Stratagem, например, обучава AI за извличане на действителни модели от футболни, бейзболни и тенис мачове и използва тези данни за по-добри залози.

В момента компанията използва човешки анализатори за проследяване на мачовете, след което комбинира данните с коефициенти от различни букмейкъри, за да подобри залаганията си, но също така е в процес на разработване на дълбока невронна мрежа, която да изпълнява същата задача в реално време, просто като гледа предаване на мача.

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards