Според ново проучване, публикувано днес в Nature, Антарктида губи лед с все по-бързи темпове. Ледената шапка се разтапя с голяма скорост, като в момента повече от 200 милиарда тона лед се стичат в океана всяка година и това увеличава морското равнище с половин милиметър за 12 месеца, алармира екип от 80 учени.

На свой ред това покачва нивото на Световния океан с 0.6 мм за една година.

Антарктида притежава най-голямата ледена шапка на планетата, но е загубила 219 милиарда тона лед годишно от 2012 г. до 2017 г. Това е три пъти повече от 73 милиарда тона за преди десетилетие, заключават учените. От 1992 г. до 1997 г. Антарктида е загубила 49 милиарда тона лед годишно.

Въпреки че не можем да сме сигурни, че нивата на загуба на лед ще продължат да се покачват по този начин, изследователите са загрижени, че тенденцията ще остане константна.

"Не знам дали ще продължи да се утроява, но мисля, че има голям потенциал да продължи да се увеличава значително", каза Кнут Кристиансън от Университета във Вашингтон. Той добавя, че можем да очакваме и "периоди на стабилност, разпръснати между такива с бързо намаляване".

Резултатът от анализа също така посочва, че държавите имат кратък период от време – може би не повече от десетилетие – за намаляване на емисиите от парникови газове, ако искат да избегнат някои от най-тежките последици от изменението на климата.