Китайските военни разкриха уникална нова машина, наречена Marine Lizard. Тя представлява автономно амфибийно превозно средство, което може да действа еднакво добре на суша и във вода. Умната лодка е въоръжена с противовъздушни и противокорабни ракети, както и две картечници. Тя е построена от China Shipbuilding Industry Corporation и бе демонстрирана в китайските социални мрежи.  

Според военните, Marine Lizard може да бъде използвана заедно с въздушни дронове и дронове-кораби, създавайки комбинирана умна бойна триада за военни операции. Marine Lizard e с дължина почти 12 м и има дизелов двигател със скорост 50 възела, като дори при максимална скорост тя е много трудна за откриване. Когато наближи суша, машината се  трансформира в плъзгаща се и може да се движи със скорост 23 км/ч.

В допълнение към оръжията си, Marine Lizard има радар и електро-оптична система, както и технология, която позволява автономно да се движи, планира маршрути и избягва препятствия. Автономният характер на Marine Lizard позволява на машината да седи прикрита край брега до 8 месеца, очаквайки команди.

Компанията China Shipbuilding Industry Corporation се фокусира върху потенциала за автономни бойни системи, включващи Marine Lizard, заедно с въоръжените безпилотни самолети и автономни кораби, позиционирайки ги така, че да „се включат в бой с голяма ефективност“, като същевременно запазят броя на потенциалните жертви нисък.