Nomura Research Institute (NRI) публикува нов анализ на степента на автоматизация на труда в Япония. Според експертите от института до 2035 г. половината от професиите в страната е вероятно да бъдат изпълнявани от роботи. В изследването са разгледани над 600 професии от различни индустрии и е било установено, че 49% от тях могат да бъдат заместени с компютърни системи. Доколко един тип работа подлежи на автоматизация зависи от нивата на креативност и лична преценка, които се изискват за изпълнение на задачата.

Професии, включващи сравнително лесни, предвидими и често повтарящи се задачи, като доставянето на пратки, работата в някои магазини и информационни центрове и селскостопанският труд, могат да бъдат изпълнявани от роботи. Креативните професии, както и тези, изискващи сложна комуникация с други хора, например в областта на изкуството и образованието, вероятно скоро няма да бъдат в ръцете на интелигентни машини.

Учените наблягат, че тяхната прогноза взема предвид само техническите възможности на машините и сегашната им популярност в Япония. Социалните фактори, които могат да повлияят на навлизането на повече роботи в работната сила, не са били разгледани. Досегашната нагласа на гражданите е по-скоро положителна, тъй като автоматизацията улеснява застаряващото население на Япония и същевременно дава повече възможности за креативно професионално развитие.