Наскоро Международната космическа станция се сдоби с нов "член на екипажа": CIMON (Crew Interactive Mobile Companion), който е интерактивен асистент, захранван с изкуствен интелект. Той може да се движи из станцията и да помага на космонавтите с различни отговори и задачи. С други думи нещо като космическа версия на кръстоска между Amazon Alexa и Microsoft Clippy.

Сега Европейската космическа агенция пусна видео, което показва дебюта на CIMON на борда на МКС. И той изглежда точно както бихте си представили в сюжета на един научнофантастичен филм.

CIMON е изработен от IBM и Airbus с идеята да изпълнява преди всичко две дейности: да помага на обитателите на станцията (например като визуализира различи задачи) и като техен компаньон, който да гони самотата, неизбежно проправяща си път към космонавтите.

Според IBM новият робот може да разговаря като Марвин от "Пътеводител на галактическия стопаджия", има техническите умения на HAL 9000 от „2001: Космическа одисея“ и е сладък като Уоли от едноименната анимация Wall-E.

Във видеото роботът отговаря на няколко въпроса от космонавта Александър Герст. CIMON е програмиран да улавя човешки емоции и да разговаря с хора. Учените отчитат 90-минутната първа среща на CIMON с новите си съседи на борда на МКС като успех и той ще продължи престоя си там.