Бившият финансов директор на Faraday Future Стефан Краузе е обвинен в привличане на служители на компанията за нов проект. Според новото дело, заведено в Калифорнийския окръжен съд, Краузе също така е използвал търговски тайни на компанията за електрически автомобили, за да подпомогне стартирането на новия си проект. Обвиняемият по делото официално е стартиращата фирма на Стефан Краузе – Evelozcity Inc., но Faraday Future всъщност търси правата си от Краузе и от бившия технологичен директор на компанията – Улрих Кранц. Това се казва във вътрешен мейл, изпратен на 29 януари, предава The Verge.

Говорителят на Faraday Future единствено потвърди завеждането на делото, като се въздържа от допълнителен коментар. Представител на Evelozcity заяви, че компанията няма и не се нуждае от технологии на Faraday Future. Говорителят на обвиняемата страна уверено твърди, че това е просто поредното фалшиво обвинение срещу тях и ще отговорят на многобройните неверни твърдения в това дело в подходящото време.

Според различни източници Краузе напуска Faraday Future през октомври 2017-а. Компанията твърди, че е бил уволнен през ноември заради злоупотреби. В същото изявление той казва, че ще предприеме съдебни действия срещу него заради въпросните злоупотреби, но това така и не се осъществява до този момент. В делото, което в момента се води, ищецът твърди, че Краузе тайно е работил за Faraday Future и за Evelozcity Inc. едновременно за период от няколко седмици. Документите за вписване на Evelozcity били внесени на 7 ноември, когато Краузе все още бил служител на Faraday Future. Компанията твърди, че бившият ѝ финансов директор е поискал от директора на отдел “Човешки ресурси” да “върне” датата на неговата оставка с около две седмици, за да прикрие престъплението. Това е в разрез с твърдението, че те самите са уволнили Краузе. Няколко бивши служители също твърдят, че Краузе е напуснал през октомври, предава още The Verge.

FF също твърдят, че през тези няколко седмици, докато двете фирми са функционирали едновременно, Краузе и Кранц тайно са призовавали служители на компанията да се присъединят към новия им проект. Част от тях били ключови фигури от мениджмънта, както и технически персонал. Твърди се дори, че въпросните служители са били насърчавани да крадат търговски тайни на Faraday Future, за да дадат преднина на Evelozcity. По-конкретно в делото се казва, че бившият директор от FF Бил Стрикленд е копирал хиляди конфиденциални документи от служебния си компютър, както и от сървъри на компанията. Стрикленд не е призован като ответник по делото.

Подобни обвинения са направени и срещу Кристоф Кутнер и Сохел Мърчант, други двама бивши служители на Faraday Future, работещи за Evelozcity към момента. Обвиняемият твърди, че има информация, че Кутнер е свързвал външни носители като харддискове към служебния си компютър и е достъпвал и копирал файлове и папки, съдържащи конфиденциална информация за FF. Съдебният процес включва пасаж, в който се казва, че има предварителен съдебен анализ, който доказва, че Мърчант по същото време е правил подобни неща и също така е “търсил в интернет как може да изтрие определени файлове” от компютъра си.

В публичното пространство съществуването на Evelozcity Inc. се обявява за първи път в края на миналата година, точно когато финансовите проблеми на Faraday Future започват. По това време се знае малко за амбициите на новата компания. В делото се твърди, че споменатото на уебсайта на Evelozcity, че “целта на компанията да проектира, разработи и достави на потребителите конкурентоспособно мобилно устройство с максимално много възможности”, ясно показва, че замисълът на новата компания е да се конкурира директно с Faraday Future.

От FF и преди са предприемали подобни действия срещу конкуренти, макар и не толкова сериозни, колкото настоящото дело. Двама бивши служители са говорили пред The Verge за подобен иск за спиране на дейността, който FF са изпратили към друга стартираща компания – Indi EV.

През последната година много високопоставени лица във Faraday Future са били уволнени или са напуснали. Трима от общо петимата директори, основали компанията, напускат, включително главният дизайнер Ричард Ким. Лидерът на отдел “Човешки ресурси” също прекратява отношенията си с компанията, като става вторият човек, напуснал този пост за период от половин година.

Финансиране за компанията се появява в самия край на годината. Бившата водеща фигура в китайския гигант LeEco - Джиа Ютинг, се явява като неин спасител и към момента официално е изпълнителен директор на компанията.

Наскоро Джиа инициира дни на "отворения офис", като обещава редовно да провежда обеди с работните екипи. С тези “срещи” директорът насърчава служителите да повдигат въпроси, да дават обратна връзка и да говорят с ръководството в неформална обстановка. Той завърша съобщението си с призива към служителите да бъдат себе си и да бъдат откровени.