На 14-ти януари с изненада научихме, че Google придобива компанията Nest за 3,2 милиарда щатски долара, а точно месец по-късно, отново на 14-ти (февруари) Nest официално се присъедини към Google. Но защо ви припомняме всичко това? Защото един проект, който Google ни сподели преди време, наречен EnergySense, за интелигентно управление на дома, бе спрян, а това несъмнено е свързано с придобиването на Nest.


Това е писмо, изпратено от Google до EnergySense тестери:


Относно: EnergySense програмата се прекратява


„Поздрави до доверените тестери,


Нашият доверен тестов процес ще бъде официално спрян и в следващите две седмици, Google ще спре да поддържа активно EnergySense. Към 31 март, сайта на EnergySense и мобилното приложение за Android ще спрат да работят, въпреки че термостата ще продължи да работи с редовното си разписание.

Добрата новина е, че ще можете да продължите да управлявате вашия термостат с помощта на уеб приложението на ecobee www.ecobee.com, както и неговите Android и iOS версии, на разположение на, Google Play, и на App Store на Apple. Вие трябва да използвате вашето ecobee потребителско име и парола, за да влезете, a всички съществуващи настройки и графици трябва да останат в сила без никакво прекъсване.

Бихме искали да ви благодарим отново за вашата помощ при тестването на EnergySense.“


Екипът на EnergySense


Към момента няма официално изявление, че екипът стоящ зад EnergySense ще се слее с този на Nest, но в това има много смисъл. Самото придобиване на Nest показа, че в Google са ангажирани с усъвършенстване на домашна автоматизация и управление.

В едно от клипчетата в разкритата във вторник Android wear платформа за wearables, имаше една интересна команда за отваряне на гаражната врата от Android-захранван часовник. Това само по себе си е подсказка, че Google ще ни свърже с дома ни по-бързо отколкото предполагаме. Очакваме и тазгодишния Google I/O, в който ще научим още много интересни неща.