Екип китайски учени завърши първото акустично проучване на Марианската падина и резултатите от него могат да доведат до революция в разбирането ни за начина, по който звукът се предава в най-дълбоките части на океана.

Учените са спуснали акустична сонда в известната подводна долина Challenger Deep, след което са успели да уловят звуци от най-дълбоките части на океана. Техният точен произход все още не е ясен, но след експеримента там са оставени шест акустични сензора, които ще събират звукова информация от невероятното място за следващите 12 месеца.

Това е първият по рода си опит за Китай и учените се надяват да разберат повече за това, как дълбоководните създания комуникират помежду си със звуци, пише Engadget.

Марианската падина е най-дълбоката известна засега океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора. Намира се в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно от Северните Мариански острови. Марианската падина е дълбока 10 911 м и дълга 2550 км. Изучавайки уникални видеокадри и образци, получени в хода на дълбоководната мисия на холивудския режисьор Джеймс Камерън през март 2012 г., учените открили причудливи форми на живот. Например на дълбочина почти 11 000 метра дъното буквално е осеяно с „килим“ микроорганизми.