Ако учените трябваше да изготвят огромно родословно дърво на всички животни на Земята, то най-старият клон щеше да принадлежи на медузите, установи ново проучване.

Дългогодишният дебат относно кое се е появило първо - медузата или гъбата - търпи ново развитие. Досега гъбата беше фаворит, защото тялото й е изключително просто в сравнение с това на други животни. Но един нов, подробен генетичен анализ показва, че многоклетъчните гребенести са еволюирали най-отдавна, съобщават учени.

Резултатите от прочуването ще помогнат на учените да определят как са се развили при животните нервната система, храносмилателния тракт и други основни органи.

Дебатът започна през 2008 г., когато проучване на животинското родословно дърво посочи не гъбите - дълго време идентифицирани като "най-ранните животни", - а гребенестите като най-древните представителни на животинското царство.

Учените изследвали хиляди гени, за да разберат кое от двете животни има повече характеристики, които дават повод да бъде считано за еволюционен предшественик. Животното с повече сходни гени с други видове е имало и по-висок филогенетичен сигнал.

Колкото по-рано се появи едно животно на Земята, толкова по-рано то ще еволюира в нови видове, заявиха изследователите. Като такъв организмът ще има повече свързани видове и по-висок филогенетичен сигнал.