Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от научен англо-български екип. Находката е направена на 80 км от Бургас.

Става въпрос за гръцки търговски плавателен съд отпреди 2400 години, дълъг 23 метра. Съдът е намерен на дълбочина от над 2 километра и вероятно се е запазил, тъй като под 150 метра дълбочина в Черно море липсва кислород. Това означава, че околната среда не може да поддържа живи организми, част от които се хранят с органични материали, от каквито са направени и корабите.

Експедицията Black Sea Map проучва в продължение на три години дъното на Черно море на площ от над 2000 квадратни километра край българското крайбрежие. Археолозите са открили повече от 60 кораба. Сред находките досега са плавателни съдове от казашкия флот от XVII век, римски търговски кораби, пълни с амфори, и др. Изследванията бяха осъществени със сонар и управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки.

По-стари корабни отломки са откривани и на други места, но това е най-старият цял запазен кораб. Корабът е със запазена мачта, кормило и скамейки за гребците.