Когато учените от Техническия университет на Калифорния опитали да заснемат импулси лазерна светлина, това се оказало невъзможно. Решени да се справят с проблема, те създали напълно нов вид камера, която е в състояние да улови невероятно бързите импулси светлина на забавен кадър. Резултатът е T-CUP - най-бързата камера в света, която може да прави 10 трилиона кадъра в секунда.

Невъзможният наглед уред помага на учените да запечатат невиждани досега кадри, включително на гравирано с лазер стъкло, което може да изтърпи само един лазерен импулс, преди да деградира.

T-CUP постави нов световен рекорд за скорост на снимане в реално време. Процесът по заснемане е записан в 25 кадъра в секунда при интервали от 400 фемтосекунди. Създадените изображения демонстрират интензитета, формата и ъгъла на пречупване на лазерния импулс.

Камерата, която вече е безпрецедентна като технология, може дори повече. Учените вярват, че е възможно да увеличат скоростта ѝ до квадрилион кадъра в секунда. За онези от вас, които не специализират в математически изчисления, това е 10 на 15-а кадъра в секунда. Свръхкъсите фемтосекундни импулси са уникално средство за изследване на фундаментални процеси във физиката, химията и фотобиологията и са необходими за генериране на интензивни оптични полета с надеждни и малогабаритни лазерни системи.