Голямата цел на NASA в момента е човешка мисия до Марс, но това може да стане най-рано след десетилетие. Междувременно агенцията трябва да разработи начин за това как хората да живеят в безопасност в открит Космос за продължителни периоди от време.

Точно това е целта на новата програма на NASA, наречена Next Space Technologies for Exploration Partnerships-2 (NextSTEP-2), в рамките на която ще бъдат създадени шест прототипа на бази, които да могат да се използват във враждебните условия на Космоса.

През следващата година и половина общо шест частни компании ще трябва да създадат прототипи на своята визия за космическа база. Сред тях е Bigelow Aerospace, която неотдавна предостави надуваем модул за Международната космическа станция. Сега компанията ще опита да реализира подобен, но вече много по-голям модул.

Известните имена Boeing и Lockheed Martin също са тук, но не разкриват плановете си. Orbital ATK пък ще се опита да направи обитаем вариант на своята товарна капсула Cygnus. Идеята на Sierra Nevada Corporation е да предложи прототип на модулна космическа станция, която може да се сглоби в орбита.

Виж още: Лазери в облаците ще помагат за по-точна прогноза за времето

Тагове: