Ако искате батерия, която се зарежда за секунди, а не за часове, това е решение, което все още не е лесно достъпно. Учени от университета "Дрексел" обаче са разработили електроди, базирани на нов наноматериал (MXene), които обещават изключително кратки срокове за зареждане на химически батерии.

Техният дизайн комбинира хидрогел и съединение между кислород и метал за създаването на структура с особено висока електропроводимост. В същото време тя позволява на йоните да се движат свободно, докато батерията натрупва заряд.

Така в лабораторни условия MXene електродите могат да се заредят за милисекунди. В резултат батерията на смартфон може да достигне максимален заряд за секунди, а акумулаторът на кола - за минути.

Голямото предизвикателство сега е тази иновация да се развие в мащаби за серийно производство на енергийни клетки. Могат да изминат години, преди подобно изобретение да стане нещо, което може да си купите. Но при всички положения съществуването на MXene дизайна показва, че ултрабързото зареждане вече е с една стъпка по-постижимо.