Ходенето по Луната не е като разходка в парка, но новите космически ботуши, създадени от учени от Масачузетския технологичен институт, ще направят работата извън кораба или станцията по-безопасна за космонавтите, които трябва внимателно да маневрират по скалисти терени в неудобни скафандри.

Стандартният скафандър на NASA се състои от 14 защитни слоя и движението с него е доста тромаво, особено когато се движите в среда с минимална гравитация. Това затруднява погледа и ориентирането на космонавтите, но новите вибриращи обувки имат за цел да им помогнат с навигацията в трудния терен. Те имат вградени сензори и малки моторчета, които се активират по различен начин според съответния терен. Така те предупреждават за намиращи се наблизо препятствия и позволяват да се реагира навреме, пише Space.

"Осигуряването на навременна информация прави космонавтите по-уверени и ефикасни в работата им извън борда", посочват учените.

Учените не изключват вариант, при който разновидност на тези обувки да се използва и на собствената ни планета, например за подпомагане придвижването на хора със затруднено зрение.

Виж още: Китай изстреля квантов сателит, който не може да бъде хакнат

Тагове: