Жителите на Париж и неговите предградия скоро може да получат достъп до 20 хил. електрически колелета. Компанията за обществен транспорт Ile-de-France Mobilités (IDFM) стартира нова схема за е-колелета под наем, в рамките на която първоначално ще са налични 10 хил. возила. При достатъчен интерес, тяхната бройка ще се увеличи до 20 хил., което ще превърне схемата в най-голямата услуга за е-колелета под наем в света.

Целта е да се намали използването на коли и съответно замърсяването във френската столица. Е-колелета ще могат да се наемат за 40 евро на месец, през който период потребителите могат да ги държат вкъщи. Подобно на картите за метрото в Париж, работодателите ще могат да покрият половината от цената, оставяйки за крайния потребител такса от само 20 евро.

Е-колелетата изглеждат като обикновени, но могат да преминат до 9 км с едно зареждане дори и в изкачване, според това колко бързо въртите педалите.

Е-транспортът е във възход във Франция след като наскоро компанията за електрическа скутери Lime заработи в Париж и въпреки високите наемите бързо станаха много популярни. Е-колелетата са по-евтини и по-пригодени за тесните и калдъръмени улички на Париж.