Някога се изискваше голямо доза въображение, за да си представим, че хора могат да летят в Космоса. Днес космическите полети са реалност, но все още се нуждаем от иновативно мислене, за да разкрием тайните на Слънчевата система. Точно тук се намесва програмата за иновативни концепции на NASA, чиято задача е да подкрепи идеи, които на пръв поглед звучат като научна фантастика, но всъщност имат потенциал да се превърнат в нови технологии. Днес NASA обяви 18 такива концепции, които ще бъдат финансирани по тази линия.

Те са разделени на две фази, като в първата попадат 12 идеи, които са по-далеч на хоризонта. Такива са кожа, която се лекува сама, умен роботизиран скафандър, който се поправя, както и миниатюрни сонди, с които да изучаваме атмосферата на планетите. Друга такава идея е създаването на база за добив на лед на Луната, летателен апарат за проучване на луната на Юпитер Европа и др.

Във втората фаза NASA e отделила 6 концепции, които на теория са по-лесни за реализация. Тук виждаме проектa за гъвкав телескоп и изработването на щитове, които ще ни позволят да се приближим максимално близо до Слънцето.

Всеки от проектите в първата фаза получава 125 000 долара, а във втората – 500 000. Повечето от тези концепции се нуждаят поне от десетилетие, така че ще измине доста време, преди да видим реален напредък по изпълнението им.