Тази година в красивата традиция за пренасяне на олимпийския огън се включи един малко по-различен участник. Хуманоидният робот HUBO понесе факлата на път за своята родина Южна Корея, където след броени дни стартират Зимните олимпийски игри.

Наистина HUBO премина само 150 метра с огъня, но присъствието му бе преди всичко символично. Като част от почетните задължения роботът направи демонстрация и на операция за спасяване в случай на бедствие или инцидент. Пред погледите на зрителите той изряза дупка в тухлена стена, за да проправи път на евентуалните затрупани вътре бедстващи... при това с факлата в ръка през цялото време.

Демонстрацията бе замислена като "представяне на иновации и творчество", твърдят организаторите от Олимпийския комитет на Пьонгчан.

HUBO е първият хуманоиден робот на Южна Корея и колкото и да е минимално, постижението му е значително. Той има две ръце със свободно движение и може да изминава 65 крачи в минута. Засега е замислен предимно като помощник на службите по гражданска защита, но очевидно може да изпълнява и церемониални задължения.