Корабното подразделение на Rolls-Royce обяви, че се е спряло на партньор за своята инициатива, свързана с разработването на товарни кораби, които ще могат да се движат напълно самостоятелно. Морските съдове ще бъдат изградени с помощта на чипове на Intel. Вместо хора на борда си те ще имат сензори, LIDAR система, термални камери и HD визьори, които съставляват цяла система за наблюдение.

На борда на корабите ще има и сървърни отделения, които захранват изкуствения интелект и съхраняват огромните обеми данни, които всички тези сензори ще съберат.

Сензорната система ще може да засича други кораби и препятствия от всеки ъгъл, както и да разпознава бреговата линия, използвайки милиони изображения от интернет и други източници.

Поне 70 процента от загубите на 1000 големи товарни кораба за последното десетилетие са заради човешка грешка. Поради това двете компании се надяват, че като елиминират екипажа, ще намалят и възможността за такава грешка. Нещо повече, тъй като корабите ще се следят от намиращи се на сушата екипи, това освобождава повече пространство на борда, където вместо каюти може да има още товарни сектори.

Rolls-Royce вече тества своята AI система с един ферибот в Кобе, Япония.