Четирикракият скачащ робот SpaceBok е създаден за изследване на планети и други космически тела. Освен това той изглежда достатъчно странно, за да наподобява на предвестник на роботизирания апокалипсис, но и достатъчно готино, за да му се изкефите.

Гравитацията в Космоса е доста различна от това, което имаме на Земята. Космонавтите на Луната биха подскачали като кенгурута; Марс е малко по-добре, но бъдещите посетители на Червената планета ще усещат значителна безтегловност. От друга страна, SpaceBok е създаден именно за да работи добре в такава среда със слаба гравитация, където скоковете ще бъдат ефективен метод на придвижване.

Европейската космическа агенция пусна видео на SpaceBok в действие. Машинката може да ходи или скача с пружиниращите си крака. Симулация на лунната гравитация позволява на робота да практикува скоковете си. Екипът дори го използва в гигантска игра на Pong, като двама учени си подават робота.

Скачането е едно, но контролирането на движението и приземяването е нещо друго. Дизайнът на SpaceBok позволява контролирането му от разстояние, така че той да ускорява или забавя движенията си, както и да се позиционира по-добре. Екипът зад SpaceBok смята, че роботът ще е полезен не само на Луната или на Марс, но и на астероиди с много ниска гравитация.

Сега роботът ще премине доста сурови тестове, които да покажат как се справя в скалиста среда. Много от роботите за космически изследвания са базирани на дизайн с колела, включително и марсоходите на NASA. Един ден към тях могат да се присъединят ново поколение повратливи скачащи роботи като SpaceBok. Така бъдещата колонизация на Марс ще стане не само по-ефективна, но и леко комична за наблюдаване.    

Виж още: Реалност или утопия. Може ли Илон Мъск да ни отведе на Марс?

 

Тагове: