NASA изстреля своята сонда Parker, която ще прелети по-близо до Слънцето, отколкото когато и да било, за да научим повече за изригванията, които имат капацитета да попречат на човешките технологии. Стартът от Кейп Канаверъл в щата Флорида беше планиран за вчера, но заради атмосферни проблеми беше отложен за днес.

Сондата е с големината на автомобил и тежи близо половин тон. Обвита е със специално защитно покритие, което издържа на температура до 1300 градуса.

„Паркър“ трябва да се приближи на само 6 милиона километра от Слънцето. По план мисията трябва да продължи 7 години. За това време сондата ще премине цели 24 пъти през слънчевата корона. По време на пътуването си ще развие скорост от 190 километра в секунда.

Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.

Очаква се от събраните данни прогнозите за големи изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични изменения, които влияят на живота на Земята, както и на сателитите и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.

 

Тагове: