Ново проучване от международен екип от изследователи описва подробно една риба от типа на пираните, която има дълги, остри зъби, способни да се хранят през плът, кожа и дори кости. Древният вид е най-ранният намерен пример за риба, която яде плът и принадлежи към вид, за който е установено, че атакува други риби в същите области като модерните пирани.

Фосилизирани останки от тези древни хищни риби са открити в Южна Германия, което помага на изследователите да проучат предците на съвременните пирани. Вкаменената риба е била забелязана заради дългите ѝ остри и издадени зъби. Видът е наречен Piranhamesodon pinnatomus и той датира от около 152 милиона години.

За разлика от акулите Piranhamesodon pinnatomus е костна риба, което я прави най-стария открит вид с апетит за плът. Древните риби не са били кой знае колко големи при дължина около 3.5 инча. Според учените те биха съществували в тропическо море сред корали и морски гъби.

В допълнение към дългите остри зъби на горната челюст на създанието, долната челюст има триъгълни зъби с назъбени ръбове. Освен самата риба, живяла през юрската епоха, изследователите са открили също и вкаменелости от морски същества, които може да са били ранени от този подобен на пираня вид.

Тези жертви имат наранявания по перките; местата на атаките са подобни на тези, където модерните пирани нападат други костни риби, подчертавайки приликата между двете.