Power-Driven Articulated Dummy е интересна и странна бележка под линия в дългата история на космическите амбиции на NASA и сега вие също можете да го притежавате. Този робот за тестване на космически скафандри се предлага на търг като част от специална експозиция, посветена на различни редки исторически артефакти. Както лесно можете да предположите, човешкото тяло не е създадено за Космоса. Колкото на по-голяма височина се изкачваме, толкова повече намалява въздушното налягане, а след това ни обхваща и вакуумът на открития Космос.

Ето защо космонавтите носят тези обемисти скафандри, с които се движат навсякъде. Те им осигуряват стабилно вътрешно налягане, което пречи на тялото да се надуе от ефекта на декомпресията, и точно тук идва ролята на този робот. Хидравлично задвижваната машина е създадена да тества скафандри и чрез нея се събират данни като например обема на налягането, упражняван от скафандъра.

Роботът тежи 104 кг и е разработен в периода 1963 - 1965 г. Неговият дизайн представлява разбирането за размерите на средностатистическия американски мъж, като височината на робота може да се регулира от 1.67 до 1.88 м. В рамките на програмата са изработени само два робота, като другият в момента се намира в Смитсъновия институт. Очакваната цена на машината е над 80 000 долара, прогнозира CNET.

Виж още: Илон Мъск ще разкрие грандиозния си план за Марс през септември

Тагове: