Доналд Тръмп иска да върне американците на Луната, а след това да се устреми и към Марс. Той подписа директивата „Космическа политика 1“ (Space Policy Directive 1), в която нарежда на NASA да насочи повече усилия за пилотирани мисии към далечния Космос, предава Slash Gear.

Решението на Доналд Тръмп се основава на препоръки от Националния съвет за Космоса.

В документа той призовава агенцията да ускори усилията за изпращане на хора в Космоса - политика, която обединява всички политици в САЩ. Проблем обаче остана отделянето на средства и изготвянето на конкретен графика. Експертите са единодушни, че за полет до Марс, който е на 225 милиона километра от Земята, са необходими огромен бюджет и върхови технически постижения.

В този смисъл това е продължение на стратегията на предната администрация. Броени седмици преди да напусне Белия дом, Обама обяви "ясна цел за следващия етап от историята на Америка в Космоса: изпращане на хора на Марс в десетилетието, започващо през 2030 г., и гарантиране на безопасното им връщане на Земята".

За последно американски астронавти стъпиха на Луната по време на мисиите на "Аполо" през 60-те и 70-те г. на ХХ век. На 20 юли 1969 г. американският астронавт Нийл Армстронг се превърна в първия човек, стъпил на Луната.