Капсулата Orion на NASA ще се върне на Земята с една изключително опасна маневра - кацане в Тихия океан, при което ударът, изтърпян от живите космонавти вътре, ще бъде "един от най-силните, на които човешкото тяло може да бъде подложено", както го описва самата агенция.

За да се подготви максимално за случая, NASA провежда поредица от тестове, целящи да анализират влиянието на удара върху капсулата и поставените в нея макети на космонавти. В частност онова, което интересува специалистите на агенцията, е как кацането на океанската повърхност ще се отрази на хората на борда. За целта се провеждат поредица от стрес тестове, при които капсулата се изпуска в симулирана среда и се анализира силата на удара върху нейния корпус и каква част от него се предава върху седалките на космонавтите.

Моделите са облечени със същите Advanced Crew Escape System скафандри, каквито ще носят хората, а в тях има сензори, които предават какво се случва и дали падането води до някакви реални или потенциални контузии. Освен това тестовете се провеждат и при различни симулационни условия като променлива скорост на вятъра и състояния на вълните, пояснява Slash Gear.



Виж още: Един ден този свръхбърз самолет ще ви откара до Австралия само за два часа

Тагове: