Според еволюционната теория всички сме произлезли от едно животно. Но как e изглеждало то?

С помощта на едно животинско родословно дърво двама учени се залавят да изследват как едноклетъчният организъм еволюира в множеството видове, които населяват Земята днес. Те избират 62 вида за родословното дърво - от безгръбначни до едноклетъчни протозои - и изследват тяхното ДНК, за да намерят общи черти.

Учените откриват, че са налице 6.331 гени в общия прото-предшественик на всички животни на Земята.

В едно проучване, публикувано в Nature, Джорди Папс, биолог от Университета в Есекс и Питър Холанд, зоолог от Оксфордския университет, установяват, че 55% от гените в човешкия геном са присъствали в това прото-животно, което се смята, че е живяло преди 650 милиона години.

Не знаем как изглежда това животно или как е живяло. Но Папс има теория за това как е еволюирало. Според него еволюционният прилив на нови гени в ранните животни може да се дължи на една среда, която предизвика много мутации. Другият вариант е предшествениците на това животно постепенно да натрупват всички тези нови гени за период от цяла вечност.

Някои от тези гени са еволюирали преди милиарди години, някои по-наскоро - това потвърждава резултатите от по-ранни изследвания, които откриха, че еволюцията създава “нова работа” на старите гени. Папс казва, че понякога част от ДНК-то може да мутира и да започне да произвежда протеин или случайно някой ген може да се дублира и тези дубликати могат евентуално да произведат нов вид протеин.

Тагове: