Японската космическа агенция JAXA обяви амбициозен план, чиято задача е японски космонавт да стъпи на Луната до 2030 г. Освен, че иска да се превърне в глобален играч в тази сфера, Страната на изгряващото слънце определено хвърля ръкавицата и към своя регионален съперник Китай - плановете на Пекин предвиждат да достигне единствения естествен спътник на планетата ни до 2036 г.

Огласяването на намеренията на Токио идва в момент, в който и Китай, и Индия развиват своите амбициозни космически програми. През ноември китайският космически кораб Шинджу-11 се завърна на Земята, връщайки у дома двама китайски астронавти от най-продължителната космическа мисия на Пекин. Китай разпространи снимки на космическа сонда и роувър, които възнамерява да изпрати на Червената планета до края на десетилетието.

NASA и други големи космически агенции работят усилено за реализиране на идеята за изпращане на космонавти на Марс след 15-20 г.

Първото кацане на човек на Луната беше осъществено от САЩ на 21 юли 1969 г. в рамките на проекта "Аполо". В мисията "Аполо 11" участваха Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Бъз Олдрин. Те достигнаха до спътника на Земята за 8 дни и на него първи стъпи Нийл Армстронг, а след това и Бъз Олдрин.