Adobe обяви, че най-накрая планира да спре поддръжката на Flash, като това ще стане до края на 2020 година. "Ще спрем да актуализираме и разпространяваме Flash Player до края на 2020 г. и ще насърчаваме създателите на съдържание да мигрират от Flash към нови отворени формати", заяви говорител на Adobe.

Редица игрални, образователни и видео сайтове все още се използват Flash и Adobe обяви, че остава ангажирана с поддръжката на технологията си до 2020 година заедно с партньори като Apple, Facebook, Google, Microsoft и Mozilla.

Microsoft заяви, че планира да деактивира Flash по подразбиране в Edge и Internet Explorer до средата на 2019 г. с пълно отстраняване от всички поддържани версии на Windows след 2020 г. Google ще продължи поетапното блокиране на Flash през следващите няколко години, докато Mozilla казва, че Firefox потребителите ще бъдат в състояние да изберат кои сайтове да използват Flash до 2020 г. Apple също ще поддържа Flash до 2020 година, като в момента Safari изисква изрично одобрение за всеки сайт, дори когато Mac потребителите са избрали да инсталират Flash.

2020 година ще е краят на една ера за Flash, която ще донесе със себе си очевидни подобрения в сигурността и живота на батерията на преносимите компютри и другите мобилни устройства, които все още поддържат тази уеб технология.

Тагове: