Международният гигант Coca-Cola обяви, че ще открие развоен център в София, който ще е фокусиран върху информационните технологии. От компанията обявиха в прессъобщение, че основните сфери на дейност на новото звено в столицата ще бъдат софтуерни решения за системен анализ и обработка на данни, мобилни приложения, роботика, инфраструктурна и информационна сигурност, както и различни технологични решения за вътрешно използване.

Плановете на Coca-Cola са да открие 130 работни места, като ще се търсят едновременно младши специалисти и опитни експерти в IT сферата. Основните клиенти, за които ще се разработват разнообразни софтуерни и технологични решения, ще са за Европа, Близкия изток, Африка и за различни глобални инициативи на корпорацията.

„Искаме да привлечем в София млади студенти, опитни IT архитекти и висококвалифицирани талантливи хора, които ще имат възможността да създават интелигентни технологии на глобално ниво. Желаем да им предоставим възможности за успешна кариера в България, както и за сътрудничество с висококвалифицирани иновативни екипи от целия свят", коментира Желязко Петров, директор на Развойния център за информационни технологии в София за Coca-Cola.

Качествени кадри и добро разположение

Компанията се е спряла на България заради качествените специалисти, които могат да се намерят в столицата, удобното разположение - както географско, така и като часови зони, както и стабилното присъствие на дружеството в страната.

"София разполага с талантливи кадри, на които можем да осигурим невероятни възможности за кариера на глобално ниво. Различните роли и позиции, които предлагаме, имат силен фокус върху развитието на всеки, стартиращ нова и вълнуваща работа в Центъра в София“, коментира Самир Баджай, директор „Човешки ресурси“ в глобалната мрежа за интелигентни технологии на The Coca-Cola Company.

Coca-Cola има до момента пет подобни развойни центъра в САЩ, Мексико, Индия, Сингапур и Япония. Те са част от глобалната структура за информационни технологии на компанията. Развойното звено в София ще бъде второто по големина като обем служители и предоставяни услуги в света за световния гигант.

Дългосрочна политика в България

Новият развоен център затвърждава дългосрочните планове на Coca-Cola за България. От компанията отбелязаха, че техни партньори в България са водещите местни звена на технологичните гиганти като SAP Labs, ATOS и Microsoft, като се планира тези сътрудничества да се разширят допълнително през следващата година.

Историята на развитие на Coca-Cola не е от вчера, като в момента компанията осигурява 40% от работните места в сферата на производство на безалкохолни напитки, като разполага с  2100 души директно нает персонал. От 2002 г. в България са изградени две модерни съоръжения за производство на напитки и минерална вода в градовете Костинброд и Банкя. През годините на успешна дейност в България системата на Coca-Cola е инвестирала над 550 милиона долара в българската икономика, допълват от компанията.