Съдебното дело, заведено от Щатската комисия по финансов надзор (SEC) срещу Илон Мъск, приключи по бързата процедура. Комисията оттегли обвинението си с условията Tesla и нейният директор да заплатят по 20 милиона долара глоби и Мъск да се оттегли от позицията ръководител на директорския борд за срок от най-малко 3 години. Той обаче ще задържи мястото си на неин главен изпълнителен директор.

Директорът на SEC, Джей Клейтън, коментира, че когато корпоративните инсайдъри отправят твърдения като това на Мъск, че ще направи Tesla частна компания, те трябва да подхождат отговорно и да се погрижат твърденията да не са неверни или подвеждащи - както и че съдържат всичката необходима информация за взимането на инвеститорски решения.

Според регулаторите Илон Мъск е бил в пълно съзнание, че евентуалната транзакция по намеренията му е била несигурна и обект на множество условности. Той не е обсъдил условията на сделката с потенциални финансови партньори и твърденията му, че е в състояние да направи Tesla частна, не са базирани на факти.

От Tesla се очаква да назначи двама независими директори на борда и да предприеме мащабни промени в ръководството си.

Според прависти като Карл Тобиас от Richmond School of Law това е най-бързо приключеното дело на SEC в историята и оставя двете страни еднакво удовлетворени. Така SEC се показа пред обществото като стриктна институция, работеща в интерес на акционерите, докато Мъск и Tesla продължават да работят с пълно темпо.

Тагове: