Apple и Samsung отново ще се срещнат в съда заради патенти.

Двамата смартфон гиганти ще се срещнат в съда в Сан Хосе, Калифорния, за седмица, започвайки от понеделник, за да определят колко дължи Samsung за незаконното използване на три патента за дизайн на Apple. Първоначално делото, заведено през 2011 г., е стигнало до Върховния съд в края на 2016 г., преди да бъде върнато в по-долна инстанция. Това ще бъде третият съдебен процес по делото.

За Samsung вече е установено, че нарушава патентите на Apple. Аргументът се съсредоточава върху това колко се дължи на Apple за копирането на някои от нейните патентовани функции, като правоъгълната форма на iPhone. Преди това Samsung плати 548 милиона долара, а в този процес се преразглеждат нова сума от 399 милиона долара.

Южнокорейската компания се надява да плати по-малко, като се позова решение на Върховния съд, което промени начина, по който страните могат да изчислят щетите. Samsung твърди, че елементите, които е нарушила, са само малка част от телефона. Ето по-лесен начин да осмислите тази гледна точка: ако една компания притежава патент само за един фар на кола, тя не би трябвало да може да събира печалби от цялата кола.

Според някои оценки повече от 250 000 патента отиват в създаването на един смартфон. Първоначалното наказание се основаваше на стойността на целия телефон на Samsung.

Междувременно Apple ще се опита да покаже, че тъй като устройството на Samsung е нарушило част от дизайна на iPhone, Samsung трябва да плати обезщетение въз основа на стойността на цялото устройство. Това е така, защото Apple поддържа, че дизайнът на един телефон е подобен на iPhone, то Apple може да загуби от продажбата на конкурентния телефон. Така американският гигант иска да събере всички печалби на Samsung от отдавна изчезналите от пазара мобилни устройства, които са нарушили патентите.

Тагове: