През 2017 година в платформата за групово финансиране Indiegogo се появи интересен продукт от финландска стартъп компания. Нейната идея е да създаде 2 в 1 компютър (лаптоп и таблет), който да предлага не само добър хардуер, но и да е на по-достъпна цена от конкурентите. По всичко личи, че смелата им идея привлича интерес и при обявено нужно финансиране от 75 000 долара компанията събира цели 1 415 622 долара - 1887% повече от първоначално обявената сума.

В инициативата по изработката участват 1000 разработчици и резултатът е повече от добър, тъй като спецификациите и компонентите са съгласувани с целия екип. EVE V е лаптоп 2 в 1, което го прави едновременно удобен и компактен, но и с достатъчно висока производителност, тъй като производителят не е пестил от хардуера - все пак гони позиция във високия клас.

Говорейки за параметри, няма как да не останем изненадани от възможностите на устройството, тъй като моделът е наличен в три различни конфигурации, има алуминиев корпус и Bluetooth клавиатура с магнитно захващане и подсветка. Отличната новина е, че клавиатурата е включена в цената за разлика от тази на Microsoft Surface Pro, която трябва да закупите отделно.

Топ моделът е снабден със 7-о поколение процесор Intel Core i7-7Y75 и 16 GB LPDDR3 оперативна памет, като при тази конфигурация можете да изберете големината на дисковото пространство, като възможностите са 512 GB SSD (1649 евро) или 1 TB SSD (1999 евро). И двата варианта използват слотове PCIe.

Продуктът се предлага в още две разновидности, снабдени с по-слабите Intel 7th Gen Core i5-7Y54 или мобилен Intel 7th Gen Core m3-7Y30.

Отличителното тук обаче е дисплеят. Хибридът е оборудван с 12.3-инчов IGZO LCD екран с резолюция 2880 х 1920 при контраст 1:1500, 100% покритие на гамата sRGB и достига 450 нита яркост, което би било полезно за хора, които се занимават с дизайн и нямат възможност да носят голям лаптоп със себе си. В допълнение на хубавия екран има и сравнително добра батерия с капацитет 48 Wh, като от EVE обещават 10 - 12 часа живот в режим на работа. Всичко това е събрано в корпус с големина 295.9 х 205,3 х 8.9 мм и тегло без клавиатурата едва 925 грама.

При лаптоп с такъв размер освен от компонентите сме изненадани и от наличието на много и разнообразни портове за по-голямо удобство, без да се налага да носите с вас всевъзможни преходници за различните типове устройства.

Освен наличието на два пълноразмерни порта USB-A 3.0 има още и един USB 3.0 Type, един Thunderbolt 3 USB Type C, един стандартен 3.5 мм жак за аудио и четец за Micro SDXS карти памет. Към този момент не са много лаптопите 2 в 1, предлагащи такъв набор от портове.

Въпреки че има включена клавиатура в комплекта, можете да използвате EVE V и само като таблет, като за по-голямо удобство е добавена и писалка, наподобяваща тази на Surface Pro от Microsoft. Както повечето таблети, така и при този има две камери - 2 MP предна и 5 MP задна, които в даден момент биха ви свършили работа, но няма как да очаквате чудеса от тях.



С интерес ще проследим развитието на този продукт и марката, като се надяваме в близко бъдеще да видим и други продукти от тях, тъй като е хубаво, когато нова компания създава продукт, конкурент на тези от най-висок клас. При това на по-ниска цена. Разбира се, EVE V може да не пасва на всички от вас, но е обещаваща машина и определено идеята за продукт, направен чрез съгласуването на мненията и исканията на 1000 човека, е добра. Точно това прави този 2 в 1 хибрид толкова интересен.