Вчера Facebook обяви, че прекратява работата по проекта за огромните безпилотни летателни апарати (или познати още като дронове), наречени Aquila. Компанията спира с опитите за построяване на тези летателни средства, чиято цел беше да предоставят безжичен интернет в зоните с ограничен достъп. Проектът започна през 2014 година и след доста опити за спасяването му през тези четири години, от Facebook са решили, че напразно продължават да наливат пари в него.

Това довежда и до закриването на клона в Бриджуотър, Великобритания, където се разработваше дизайнът на дроновете и се провеждаха летателните тестове. Поради тази причина в момента 16 души са останали без работа.

Компанията на Зукърбърг така и не успя да разгърне целия потенциал на Aquila. На два пъти беше тестван дрон, но и двата пъти при кацането устройството се разби. Изглежда просто Facebook не ги бива в построяването на тези HAPS (High Altitude Platform Stations).

Точно затова компанията разчита на своите партньори (като Airbus) да проектират устройствата, докато те се фокусират само върху част от компонентите, необходими за проекта. Освен това от Facebook категорично заявяват, че не се отказват от крайната си цел – да осигурят интернет връзка навсякъде по света. Просто възнамеряват да я постигнат по друг начин.

 „С усилията, които сме положили досега, успяхме да снабдим близо 100 милиона души с интернет. Ще продължим да инвестираме в нови технологии и програми като Terragraph и Express Wi-Fi, като се надяваме, че някой ден всички хора по света ще разполагат с достъп до интернет“, пишат от Facebook. Дано този „някой ден“ е по-скоро!

Тагове: