Една от водещите икономически медии по света - Financial Times, открива офис в София. За съжаление няма да има местно издание, като българското звено ще е изцяло технологично. То ще има задачата да поддържа базовите платформи и системи, които движат основния уебсайт FT.com.

Технологичният екип FT Core поддържа разнообразно портфолио от платформи, сред които дигиталните системи за абонамент, разпространение на печатни издания и публикуване на съдържание. В допълнение те ще се занимават и с платформата за данни на медията, която съдържа разнообразна и подробна информация от света на бизнеса и е сред силните страни на FT.

Новият офис ще се състои от близо 100 специалисти в областта на IT сферата, като компанията ще набира активно софтуерни инженери, бизнес анализатори, мениджъри, специализирани в управлението на проекти и управление на продукти. Като компанията в момента активно търси кадри в България.

Българското звено се развива от Xoomworks - консултантска фирма, чиято цел е да изгради напълно местния клон. Те ще организират цялостната дейност на локалния офис и след известно време ще предадат управлението на британската медия. Това се очаква да се случи в рамките на от две до пет години.

От Financial Times обявиха, че са избрали София като локация за новия си офис поради няколко ключови причини. Първата е локацията и бързия достъп от и към Лондон. Втората е в добрите специалисти, с които българската столица разполага.

Любопитен факт е, че един от ключовите компоненти на системата на FT -изкуственият интелект на търсачката, която позволява да се прецизират и персонализират резултатите според предпочитанията на читателите - е дело на българската фирма „Онтотекст“. 

Financial Times е една от водещите и престижни бизнес медии по света. Компанията е основана преди 130 години и разполага с над 910 хил. души читателска аудитория.