Стана ясно, че от Samsung няма да интегрират скенер за пръстови отпечатъци под екрана на предстоящия смартфон Galaxy Note 9. На пазара вече има устройство, което предлага тази функция, но тя не е съвършена и все още има вероятност потребителите да изпитат проблем при използването ѝ. Това е смартфонът Vivo X20 Plus UD, изработен от Synaptics. Galaxy Note 9 няма да се бори да бъде вторият подобен модел на пазара.



Южнокорейският производител има притеснения за вграждането на сензора под OLED панела, тъй като по този начин може да се наруши прозрачността в зоната, в която е поставен скенерът. Освен това извивките на Infinity екрана също може да предизвикат неправилна работа на устройството при внедряване на технологията.

Сред другите предизвикателства пред сензора под екрана са например метеорологичните условия. В случай на намокряне на зоната, под която е поставен четецът, отпечатъкът може да не бъде отчетен правилно и да не отключи. Друга трудност пък е породена от използването на протектори за екраните. От Vivo вече са се сблъскали с този проблем, като се оказва, че чувствителността на сензора намалява при употребата на протектор.

Поради всички тези причини за Note 9 Samsung ще разчита на скенер, монтиран на гърба на устройството, като по всяка вероятност ще използват този от Galaxy S9. Най-ранните прогнози за използване на такава технология под екрана са за Galaxy S10, който най-вероятно ще видим в началото на следващата година.