Нов закон за онлайн изказванията в Германия ще позволи на властите да налагат солени глоби до 5 млн. евро на социални мрежи, които не премахват опасни постове до 24 часа, пише CNET.

В този срок социалните мрежи трябва да премахват реч на омразата, фалшиви новини и друго нелегално съдържание след получаването на сигнала за тяхното наличие. Законът реално е в сила от октомври 2017 г., но социалните мрежи имаха гратисен период до края на годината, за да се подготвят.

Освен само изтриване на постовете компаниите трябваше да създадат структура за подаване и следене на оплаквания за невярно и подлежащо на наказание съдържание, включително и да осигурят на сайтовете специално място, на което да се подават сигнали.

На мушката на закона са основно Facebook, Twitter и YouTube, но под удара му могат да попаднат и други, не толкова разпространени в Германия социални медии като руската ВКонтакте.

Новите правила бяха посрещнати с критики и безпокойство за свободата на словото. Въпреки това властите в Германия не се поколебаха да приемат рестриктивните мерки, което не е изненада, предвид, че страната се слави като една от най-строгите в преследването на нарушения, свързани с клевета и демонстрация на омраза.