Google инвестира 120 млн. долара в китайската онлайн платформа за livestream Chushou, обявиха двете компании днес, цитирани от Reuters. Те обаче не обявиха какъв ще е делът на интернет гиганта в младата компания след това вложение.

Действията на Google могат да се тълкуват като поредните опити на дружеството да навлезе в Китай, след като популярната търсачка е блокирана в азиатската страна от 2012 г. насам. Това е втората китайска стартираща компания, в която американската корпорация инвестира. През 2015 г. Google придоби миноритарен дял в базирания в Пекин стартъп, специализиран с разработването на изкуствен интелект (AI) Mobvoi, срещу сумата от 75 млн. долара. Около нея компанията ще изгради своята първа лаборатория, специализирана в AI в Азия.

„Chushou е впечатляваща платформа, която разполага с вярна и бързо разрастваща се база, съставена както от зрители, така и от стриймъри. Компанията също така разполага с доста добри планове за разширяване на дейността“, коментира Франк Лин, който ръководи корпоративното развитие на Google в Северна Азия, цитиран от Reuters.

Chushou е основана през 2015 г. и е ориентирана основно към електронни спортове, като потребителите могат да предават на живо как играят на техните смартфони. В съвместното изявление на Google и китайската платформа се посочва, че услугата разполага с около 8 млн. активни стриймъра и средно по 250 хил. предавания на живо на ден. Гейм платформите за предаване на живо са изключително популярен бизнес, свързан основно с електронните спортове в Китай. Е-спортовете от своя страна са една от най-бързоразвиващите се индустрии през последните две години, свързани с видеоигри. Платформите за livestream пък са основен инструмент, при който професионалните играчи се свъзват или популяризират своята дейност с феновете. Затова и онлайн услугата за предаване на живо Twitch беше придобита от Amazon за 970 млн. долара през 2014 г. Google от своя страна пусна подобна услуга за своята платформа YouTube през 2015 г. в стремеж да се възползва от набиращата скорост ниша.