Google представи ново приложение за плащане в Индия, наречено Tez (на хинди дума за "бързо"). Tez разполага с технология, наречена Audio QR, която позволява на потребителите да прехвърлят пари с помощта на звуци, за сдвояване на две устройства.

Функцията е подобна на касовите операции, които не изискват обмен на лични данни като банкови сметки и телефонни номера. Методът работи с всеки телефон с микрофон и говорител и инсталирано приложение Tez. Не се изисква NFC чип. Технология на Google, Audio QR е подобно на чуруликане, което също изпраща данни, кодирани в ултразвукова аудио.


В Индия има 300 милиона смартфон потребители, но телефоните с NFC чипове все още са сравнително редки и скъпи, което обяснява защо Google е избрала да използва Audio QR. Tez е стъпка отвъд Android Pay, тъй като позволява на потребителите да свързват приложения за плащане от индийски банки - то работи с всички 55 банки в страната.

Tez е достъпно за Android и iOS, а Google планира да пусне приложението в други развиващи се държави, включително Виетнам, Индонезия и Тайланд.