Google следи и запазва информация за почти всичко, което купуваме онлайн – независимо от магазина или услугата, за която заплащаме. Гигантът използва инструмент, съхраняващ ценната информация, който дори е достъпен за потребителите.

За въпросния инструмент научаваме от CNBC. Както споменахме, още по-странната подробност е, че всеки Google потребител има достъп до уеб инструмента, който е активен за неопределен период от време. Можете да проверите какво се закупили на следния адрес.

The Verge допълва, че справката за закупени продукти в техния случай датира от 2010 година, а въпросната включвала дори софтуер, закупен през App Store на Apple.

Вижте още: Стивън Кинг заби кинжал в сърцето на критиците на Game of Thrones

„За да направим лесен процеса за следене и организиране на вашите покупки, резервации и абонаменти, ние създадохме дестинация за лично ползване, която може да бъде видяна само от конкретния потребител“, споделя Google пред The Verge относно функционалността на своя инструмент.

„Можете да изтриете тази информация по всяко време. Не използваме тази информация, за да ви продаваме реклама“, допълва говорителят на гиганта. Последният обаче не дава отговор от колко време съществува споделеният в този текст инструмент.

Припомняме, че през 2017 година Google посочи, че спира да използва събираната през Gmail информация с цел персонализирана реклама.

Апропо, изтриването на всяка една покупка може да се направи единствено индивидуално. Липсва опция за повсеместно изтриване на всички транзакции. От друга страна множество потребители едва ли щяха да останат спокойни/доволни дори и да се предлагаше опция за изтриване на всички покупки наведнъж...

Тагове: